DİNOZOR RADYO

Salı, Nisan 17, 2012

Limbik Sistem vs. Prefrontal Korteks


insanın savunma, saklanma(barınma), duygusal tepki ve cinsel davranış, nörendokrin konrol, vücut ısısının düzenlenmesi, beslenme, korku ve nefret (defansif davranış) hallerini kontrol eden limbik sistem ile bütün kaynaklardan gelen bilgilerin düzenlendiği ve birleştirilip ortaya çıkarılacak davranışa karar verildiği, sinir sistemi aktivitelerindeki bilgileri dikkatlice toplayıp bütünleştirip formülleştirip uygulayıp denetleyip değişiklikler yapan ve yargılayan yer olan prefrontal korteksin karşılaştırılmasıdır. insanoğlu medeniyeti prefrontal korteks ile kurmuştur fakat üsttekiler alttakileri her zaman limbik sistemleriyle ellerinde tutmuştur.

- prefrontal korteksiyle hareket eden kişi ister evrimsel olarak ister yaradılışsal olarak ele alın her zaman limbik sistemden bir adım öndedir. çünkü limbik sistemin arzularına, korkularına, tepkilerine yenik düşmez, uzun vadede kazanç getirecek hamleleri görür ve stratejik bir şekilde taktiğini uygular.
- fakat prefrontal korteksin nimetlerinden faydalanmayan kişiler dikine giderek her zaman temel dürtüleri yönünde istikamet ederler ve anlık karları uzun vadede zarar getirir. örneğin üst tabakadan bir kişiye santaj yapılması, korkutulması genelde fayda vermez fakat cinsel dürtülerini harekete geçirecek bir kadın onu alaşağı edebilir. ya da anlık bir zevkten hamile kalan bir kadın bir ömür bunu cezasını çekebilir.
- hangi dine ya da felsefeye inanırsanız inanın tepedekilerin her zaman prefrontal korteks ile hareket ettiğini görürsünüz. pfk(prefrontal korteks) bir kumandana zafer kazandırır, siyasi seçimlerde adaya halkı iyi analiz etmesini sağlar, yahut bir futbolcuya maçı kazandıracak golü attırabilir.
- fakat sadece temel ihtiyaçlarına yönelen bir insan ise daima tek bir istikamete mahkum olup arzularının esiri olur.
- aslında pfk, kısaca akıl denilen olgunun vücut bulmuş halidir.
- limbik sistem ise nefsin vücut bulmuş halidir.
- bir topluma siz sürekli limbik sistemini tetikleyecek şeyler gösterirseniz o toplum prefrontal korteksinin varlığını unutacak ve artık emir alan konumunda olacaktır. eğer insanlara balık tutmayı öğretmek yerine sadece balık verirseniz o kişileri kendinize esir edersiniz. fakat prefrontal korteksini kullanan bir birey balıkçının hareketlerini takip ederek balık tutmayı pek ala öğrenebilir. ve bu sayede kendi işini kendi görüp ayakta durmayı başarabilir.
- limbik sistemi etkin kullanılan bir toplum hayatın korunma, barınma, cinsellik ve beslenmeden ibaret olduğunu sanır.
- bu toplumlar ilerleme kaydedemeyeceği gibi prefrontal korteksini kullanan toplumların esiri olur.
- prefrontal korteksini kullanan zümreler ise limbik sistemini etkin olarak kullanıp ondan çıkar sağlamayı başarabilirler ve bu yolla kendi nesillerini refah işinde yaşatıp hayat standartlarını üst seviyede tutabilirler.
- kısacası limbik sistemimiz etkin olarak kullandırılıp bizleri moda, spor, magazin, reality şovlar vs. ile uyutuyorlar ve asla ama asla kafamızı gömdüğümüz topraktan çıkarıp prefrontal kortekslerimizi kullanmamamızı istiyorlar. çünkü prefrontal korteksini etkin kullanan bir toplum asla ama asla uyutulamaz ve kontrol edilemez.
- ve hangi dine ya da felsefeye inanıyorsanız inanın hepsinde prefrontal korteksi göreceksiniz.

ayrıca limbik sitem tu kaka bir şey değildir tabiki. sonuçta "temel ihtiyaçlarımız"ın karşılanması gerekir. fakat her şeyin bir dengesi olması gerektiği gibi ihtiyaçlarımızın da bir dengesi olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nağmeler